Öne Çıkan Yayınılar
- Bağlantıyı al
- X
- E-posta
- Diğer Uygulamalar
"Siyah Limon"un muhteşem faydaları sizi etkisi altına alacak!!
İran'da, Irak'ta ve tüm Körfez ülkelerinde "loomi" adı verilen lezzetli küçük "limonlar" vardır. Ayrıca "loomi omani" veya "İran'ın yabani limonu" olarak da adlandırılırlar.
Irak isimleri olan "noomi basra", ıhlamurların Irak'a Umman veya Hindistan'dan Basra Körfezi'ndeki tek Irak limanı olan Basra limanı üzerinden gelmesinden kaynaklanmaktadır.
Umman Sultanlığı'nda ıhlamurların kurutma tekniği "loomi omani" adının verildiği yerden geliştirildi.
LİMON SİYAH VEYA LOOMI NEDİR?
Geldikleri yer olan Akdeniz ve Güney Asya çevresinde yetişen bir narenciye türüdür.
Bu küçük "limonlar", adını yapraklarının portakal ağacınınkine benzemesinden alan ıhlamur meyvesidir (Citrus aurantifolia). Rutaceae familyasına aittir.
Birçok ekili narenciye çeşidi ve birçok olası melez vardır. Ayrıca, narenciye konusunda uzman olmayan birinin hangi tür veya çeşit olduğunu belirlemek her zaman mümkün değildir.
Bu küçük "limonlar", adını yapraklarının portakal ağacınınkine benzemesinden alan ıhlamur meyvesidir (Citrus aurantifolia). Rutaceae familyasına aittir.
Evde bulduğumuz ve tükettiğimiz limonlar (Citrus limon) ile karıştırılmamalıdır.
"Citrus aurantifolia", en kolay üreyen narenciye meyvelerinden biridir çünkü nakledilmesine gerek yoktur ve beş yıllık sabrın ardından bir limon ve misket limonu elde etmek için tohumlarını ekmeniz yeterlidir.
Limuzinler, yuvarlak şekilli ve ince kabuklu minik "limonlardır". Güzel bir floresan sarı renge ve çok asidik olmadıkları için hassas bir tada sahiptirler. Hala yeşil yenir.
LOOMI'NİN TARİHİ
Umman'da geliştirilen kurutulmuş siyah limon İran, Irak ve tüm Körfez ülkelerinin yemeklerinin temel malzemesi haline geldi. Bazen Kuzey Hindistan'ın bazı tariflerinde bulunurlar.
Orta Doğu'da gerçekten temel bir baharat, pazarların kralı, bu arada, onunla ilk tanıştığımda ve satıcıya ne olduğunu sorduğumda, büyük bir kahkaha patlatmaya hakkım vardı, o kadar çok ortak bir çeşni.
Irak'taki "noomi basra", "Basra'nın limonu" adı, kurutulmuş narenciye meyvelerinin Umman Sultanlığı'ndan Irak'ın Basra şehrinin tek limanından Irak'a gelmesinden gelir.
Gerçekten de loumis, küçük siyah limonu kurutma tekniğinin geliştirildiği bir ülke olan Umman Sultanlığı'ndan gelmektedir.
BLACK LOOMI'NİN SAĞLIĞA FAYDALARI NELERDİR?
Siyah limon, yüksek oranda mineral ve en önemli elementler olan kalsiyum ve potasyumun yanı sıra, başta C vitamini ve D vitamini olmak üzere büyük oranda vitamin içerir. Bu limon "Lom" olarak adlandırılır ve bir miktar limonun su ve suda kaynatılmasıyla kullanılabilir. Hindistan ve İran siyah limonun anavatanlarıdır. Kendine has bir tadı olduğu için birçok yemeğin yapımında kullanılır.
Limonlu yiyeceğin değeri, onu aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok hastalığa çare kılar:
1 - Kalp: Çalışmalar, Lome'un kalp kasını güçlendirdiği ve ayrıca kalp çarpıntısı insidansını azaltarak ve kalp kaslarını düzenleyerek kalp hastalığına iyi geldiğini doğrulamıştır. kan pompalama işlemi.
2- Toksinler için doğal dezenfektan: Lome vücuttaki detoksifikasyon için yararlıdır, çünkü bakterilere ve zararlı bakterilere karşı birçok özelliği vardır, bu nedenle tüm toksinleri ve zararlı atıkları toplayan ve daha sonra dışarıdan atılan sindirim sisteminin doğal bir temizleyicisidir. vücut.
3- Bağırsak hastalığını önleme: Lumi, bağırsağın temizlik için kullandığı yüksek oranda C vitamini içerir. Bu amaçla A vitamini yönünden zengin bir bardak havuç suyu ve siyah limon suyu hazırlayıp bağırsakları temizlemek için içebilirsiniz.
4- Doğumdan sonra faydalıdır: Kara limon, kadınların sağlıklı beslenmesini ve hamilelik sırasında kaybedilen elementleri telafi etmek için gerekli vitamin ve besin maddeleri açısından en zengin besinlerden biridir. C vitamini, hamilelerde bağışıklık sisteminin etkinliğini artırmak ve onları hareketsizlik ve yorgunluktan korumak ve doğumdan sonra çocuğuna bakabilmek ve sağlıklı olabilmek için fiziksel kapasiteyi artırmak için çalışır.
5- Sağlık: Kasları güçlendirmek, osteoporozu önlemek ve dişleri güçlendirmek ve iltihaplanmayı önlemek için en önemli unsurlar olan D vitamini ve C vitamini ve kalsiyum elde etmek için yemeklere siyah limon eklenir ve siyah limon riboflavin içerir. beyin için çok önemli bir malzemedir, fonksiyonlarını güçlendirir ve aktivitesini arttırır ve doktorlar iştahı açmak için siyah limon yemeyi tavsiye eder.
"Limon" kurutma yöntemleri
Orta Doğu'da geleneksel olarak kireçler kuruyor.
İki tür kurutulmuş "limon" vardır: siyah "limon" ve sarı "limon".
Elbette Ortadoğu'nun tüm pazarlarında bulunurlar, aynı zamanda doğudaki bakkallarda da bulunurlar.
Olgun ıhlamur ağaçta kurutulursa, kururken bejden kahverengiye bir renk alır, güçlü limon aromasını ve hafif asitliğini korurken, pişirildiğinde ortaya çıkacak bir miktar acıyı korur.
İçeride meyveler kuruduktan sonra siyah ve parlak hale gelmiştir.
Beş dakika salamurada (tuzlu suda) kaynatılır, ardından süzülüp birkaç hafta çölün sıcak kumlarında güneşte kurutulursa, meyvelerin dışı siyah, kuru ve kırılgan hale gelir, ancak acılığını ve asitliğini kaybeder.
İçi simsiyah olmuş, bu da limonların kuru olduğunu kanıtlıyor.
Siyah "limon" da denir: siyah limon, loumi, loomi aswad, leimoon Basra, leimoon aswad, vb ... Her iki
durumda da "limonlar" artık küçücük hale geldi ve fındıktan büyük değil.
"Loomi" ayrıca limonatada taze yenir, yaz için canlandırıcıdır ve içine şeker eklemenin faydası olmaz.
Kurutulmuş limon nasıl tüketilir?
Kurutulmuş "limonlar" tajinleri ve diğer güveçleri, çorbaları, balıkları, ızgara etleri veya sebzeleri tatlandırmak için kullanılır.
Doğrudan pirinç, nohut veya mercimek pişirme suyuna konulabilir.
Lezzetleri, şekerlenmiş limonlardan daha incedir: yemeğe hafif bir acılık verirler. Acı portakal ve portakal kabuğunun hoş kokulu notalarını buluyoruz.
Meyvenin kurutulmasından önceki hafif fermantasyonu, narenciye parfümlerinin zenginliğini arttırır.
Onları tüketmek için ezin ve parçaları tabağınıza koyun. Sıvı ile temas halinde parçalar istenildiği gibi yumuşar.
Bazı ailelerde ikiye kesilir ve kullanılmadan önce ortadaki sert kısım çıkarılır.
Diğerlerinde, onları delmek için içlerine bir bıçak yerleştirdikten sonra bütün bırakılırlar.
Bazı tariflerde limonun ortası ezilerek sosa eklenir. Dışı başka yemeklerde kullanılır.
Ayrıca elektrikli kahve değirmenine gidebilir ve onu kek, sos veya ızgara etleri tatlandırmak için kullanabilirsiniz.
Değirmeniniz yoksa merdane (veya cam şişe) altında düzleştireceğiniz plastik bir poşete koyarak ince ince ezin.
Önce iki kişilik bir limon sayın, sonra dozunu artırın... Tek sorun her yere koyacak bir bahane bulamamak olacaktır :)
Irak'ta, ülkenin güneyinde, biz onu baldan tatlı bir içecek yaparız.
Bu içeceğe "turta çayı" anlamına gelen "chai noomi basra" veya "chaï hamudh" denir. Sıcak veya taze (yaz aylarında) olan içeceğin daha az acı olması için, aslında bir kaynatma olduğu için tohumları önceden çıkarmak zorunludur.
Suyu (1/2 litre) ve limonları (2 adet delinmiş limon) yaklaşık 15 dakika kaynatın, süzüp, sıcak veya soğuk olarak tüketin.
MUTFAKTA KURUTULAN SİYAH CİTRONLAR NASIL KULLANILIR?
Bütün, parça veya öğütülmüş olarak kullanılabilirler.
TOZ KULLANIMI:
Toz haline getirmek için: ikiye bölün, tüm acı çekirdeklerini çıkarın ve siyah limonları bir kahve değirmeni, harç veya karıştırıcıda ince bir toz elde edene kadar ezin. Malzemeniz yoksa plastik bir poşete koyup merdane vs. ile hafifçe vurun.
Bunu son anda yapın, çünkü eğe lezzet ve özelliklerini hızla kaybeder, bu nedenle öğütülmüş satın almaktan kaçının.
Toz haline getirilmiş, herhangi bir yere koyabilirsiniz, muhtemelen onu kullanmanın en kolay yolu budur. Aromasını korumak için pişirmenin başında, ortasında veya sonunda eklenir. Kişi başına bir çay kaşığı sayın.
Geleneksel olarak Arap ülkelerinde çorbalara ve güveçlere tat vermek için kullanılır. Bu, baharatlı bir kuzu yahnisi olan İran yemeği Ghormeh sabzi'nin veya kuzu güveçli katmanlı bir gözleme olan Thareed Laham'ın çeşnisidir.
Hindistan'da pirinç pişirme suyuna, sebzelere serpilir ve limon turşusu bileşiminde kullanılır.
Irak'ta tüm yemeklere, birçok içkiye ve özellikle şakalara koyarız.
Türkiye'de bazen ortak tatlara sahip iki baharat olan sumak yerine kullanılır.
Tüm soslarınızı, soslardaki yemekleri ve diğer sosları ekleyin.
Deniz mutfağında kurutulmuş loumi'yi çok takdir ediyorum: her tür balık ve deniz ürünü, deniz kestanesi salatası, deniz kabukları, tapas, deniz tarağı, istiridye, midye, deniz tarağı, kalamar, karides ve karides, bisque, ıstakoz, kerevit , vb.
Kurutulmuş dokuma tezgahı, beyaz etleri baharatlamak için de harikadır. Bu nedenle, Combawa veya limon otu cipslerinin yerini çok iyi alır. Bu nedenle Creole mutfağında çok iyi kullanılır.
Mağrip mutfağını harika bir şekilde çeşnilendiren bir çeşnidir: kuskus için baharatlarda, tajinler için baharatlarda, pastillada vb
. pişirme suyunda: börülce, fasulye, çemen otu, fasulye, kırmızı ve yeşil fasulye, barbunya , mercimek, bezelye, tofu, vs.
Tüm turunçgiller gibi kuru limon da tatlılarda kullanılır.
Meyve ile mükemmel bir şekilde birleşirler: meyve salataları, reçeller, marmelatlar, pişmiş elmalar, portakallar, şuruplar, çilekler, ananaslar vb.
BÜTÜN VEYA PARÇA OLARAK KULLANIN
Bütün veya parçalar halinde, rehidrasyon için bir sıvı içinde kullanılmalıdır: sos, pişirme suyu, güveç, içecekler vb. Sıvı ile temas ettiğinde limonlar çok yumuşak hale gelir.
Bunu yapmanın birkaç yolu:
limonları temizledikten sonra bıçak veya çatalla delikler açabilirsiniz. Pişirme sıvısı yavaşça sızacak ve narenciye boyunca akacak ve böylece kokusunu tüm yemeğe yayacak.
Meyve kuru, parçalar halinde kırın ve hazırlığınıza ekleyin.
Siyah limonun kabuğunu soyun ve bütün olarak yemeğinize ekleyin. Kokusu daha sonra daha yaygın olacaktır.
Irak'ta "chai noomi basra" veya "chaï hamudh" yapmak için bütün olarak kullanılırlar. 2 adet delinmiş siyah limonun 0,5 lt kaynar suda 15 dakika demlenmesi ve ardından balla tatlandırılmasıyla hazırlanan bu içecek sıcak veya taze olarak içilir.
Limonata da yapıyoruz.
kaynak: http://theepicentre.com/spice/black-lime_loomi/
- Bağlantıyı al
- X
- E-posta
- Diğer Uygulamalar
Popiler yayınlar
Alevi Devleti'nin Tarihi ve Önemi
- Bağlantıyı al
- X
- E-posta
- Diğer Uygulamalar
Yorumlar
Yorum Gönder