Bitki Bazlı
Kumaryasava'nın Faydaları
1. Karaciğer sorunları
Karaciğer
sorunları, genetik nedenlerden veya virüsler, aşırı alkol kullanımı ve
obezite gibi karaciğere zarar veren çeşitli faktörlerin bir sonucu
olabilir. Kumaryasava, sağlıklı karaciğer fonksiyonunu desteklemeye yardımcı olan iyi bilinen bir Ayurvedik sıvı klasik preparattır. Sarılık, karaciğer büyümesi ve diğer karaciğer rahatsızlıklarına karşı çok etkilidir. Bunun
nedeni, karaciğeri enfeksiyondan koruması ve karaciğeri koruyucu
özelliğinden dolayı düzgün işlevini sürdürmesine yardımcı olmasıdır. Ayrıca Deepan (meze) ve Ropan (şifa verici) özelliğinden dolayı sindirimi iyileştirir.
İpucu
- 10-15 ml Kumaryasava alın - Preparatla
eşit miktarda su karıştırın.
-Günde bir veya iki kez yemeklerden sonra içiniz.
2. Hazımsızlık
Hazımsızlık, üst karın bölgesinde ağrı veya rahatsızlık hissini ifade eder. Kişi ayrıca dolgunluk ve şişkinlik hissi de yaşayabilir. Ayurveda'ya göre hazımsızlık Agnimandya olarak adlandırılır. Bu, Pitta dosha dengesizliği nedeniyle oluşur. Mand
Agni (düşük sindirim ateşi) nedeniyle tüketilen gıda sindirilmeden
bırakıldığında, Ama (uygunsuz sindirim nedeniyle vücutta toksik
kalıntılar) oluşumuna neden olur. Ama'nın vücuttaki bu birikimi hazımsızlığa neden olur. Basit bir ifadeyle hazımsızlık, alınan gıdaların sindirim sürecinin tamamlanmamış halidir diyebiliriz.
Kumaryasava hazımsızlık için yararlı bir çaredir. Deepan
(meze) ve Pachan (sindirim) özellikleri nedeniyle Ama'yı azaltmaya ve
hazımsızlık semptomlarını yönetmeye yardımcı olan Pachak Agni'yi
(sindirim ateşi) iyileştirir[2].
3. Anoreksiya
Anoreksiya iştahsızlık olarak da adlandırılır. Bu durumda, insanlar kilo almaktan yoğun bir korku duyarlar ve tehlikeli derecede zayıflayabilirler. Ayurveda'ya göre anoreksi, Vata, Pitta ve Kapha doshalarının dengesizliği ile sonuçlanan bir durumdur. Düşük
sindirim ateşi (Mand Agni) sindirim sürecini etkileyebilir ve yediğimiz
yiyecekler düzgün sindirilmeyebilir, bu da Ama oluşumuna (yanlış
sindirim nedeniyle vücutta toksik kalıntılar) neden olabilir. Bu, Ayurveda'da Aruchi olarak da bilinen anoreksiye yol açabilir. Yiyeceklerin
tam olarak sindirilememesi, midede mide suyunun yetersiz salgılanmasına
neden olarak iştah kaybına neden olan bazı psikolojik faktörler de
vardır. Kumaryasava, Deepan (meze) ve Pachan (sindirim) özelliklerinden dolayı anoreksiyayı azaltmaya yardımcı olur.
4. Gaz
Gazı, mide veya bağırsaklarda rahatsızlığa neden olan ve gazların geçişine neden olan bir gaz birikimi durumudur. Vata ve Pitta dosha dengesizliğinden kaynaklanır. Düşük Pitta dosha ve ağırlaştırılmış Vata dosha, Mand Agni (düşük sindirim ateşi) ile sonuçlanır. Bu, zayıf sindirime ve nihayetinde gaz oluşumuna veya şişkinliğe yol açar. Kumaryasava, Vata dengeleyici özelliklerinden dolayı midedeki gazı serbest bırakarak şişkinliği yönetmeye yardımcı olabilir. Aynı
zamanda Pachak Agni'yi (sindirim ateşi) iyileştirir ve Deepan (meze) ve
Pachan (sindirim) özelliklerinden dolayı sağlıklı sindirimi destekler
[2].
İpucu
- Günde iki kez 10-15 ml Kumaryasava alın.
-Müstahzar ile eşit miktarda su karıştırın.
-Günde bir veya iki kez yemek yedikten sonra içiniz.
5. Dismenore
Dismenore, adet dönemi sırasında veya hemen öncesinde ağrı veya rahatsızlık (kramplar) durumudur. Ağrı genellikle alt karın bölgesinde hissedilir. Ayurveda'ya göre bu durum Kasht-Aartava olarak bilinir. Aartava veya Menstruasyon Vata dosha tarafından kontrol edilir. Ağırlaştırılmış bir Vata dosha, dismenore semptomlarına bağlanabilir. Kumaryasava, Vata dengeleme özelliği nedeniyle dismenoreyi yönetmeye yardımcı olur. Ayrıca kasları gevşetmeye yardımcı olur ve krampları rahatlatır [3].
İpuçları
Günde iki kez 10-15 ml Kumaryasava alın.
Hazırlık ile eşit miktarda su karıştırın.
Yemeklerden sonra günde bir veya iki kez için.
6. Dizüri
Dizüri, idrara çıkma sırasında oluşan ağrı veya rahatsızlıktır. Ayurveda'ya göre Mutrakrichhra olarak bilinir. Yanlış
beslenme alışkanlıkları, aşırı fiziksel egzersizler veya herhangi bir
dış veya iç travma, idrar yollarında özellikle Vata dosha olmak üzere üç
doshanın da dengesizliğine yol açar. Bu, idrar yolunda tahrişe yol açar ve dizüri olarak bilinen ağrılı ve eksik idrara çıkma ile sonuçlanır. Kumaryasava,
Vata ve Kapha dengeleyici özelliklerinden dolayı eksik idrara çıkma
semptomlarını azaltarak dizüri yönetiminde yardımcı olur [2].
7. Böbrek taşları
Böbrek taşları temel olarak böbreklerde oluşan ve geçtiğinde ağrılı olan küçük, sert birikintilerdir. Ayurveda'ya göre, bir böbrek taşı Mutrashmari olarak kabul edilir. Mutrashmari (böbrek taşı), üriner sistemde tıkanıklığa neden olan Vata ve Kapha dosha dengesizliğinin bir hastalığıdır. Bu bazen idrar yaparken anormal idrar akışına, ağrıya veya yanma hissine neden olabilir. Kumaryasava, Vata ve Kapha dengeleyici özelliği sayesinde böbrek taşlarının tedavisinde yardımcı olur. Detoksifikasyon özelliğinden dolayı böbrekteki taşların atılmasına yardımcı olur[2].
İpuçları
- Günde iki kez 10-15 ml Kumaryasava alın.
-Müstahzar ile eşit miktarda su karıştırın.
-Günde bir veya iki kez yemek yedikten sonra içiniz.
8. Astım
Astım, bir kişinin nefes almasını zorlaştıran akciğerlerdeki hava geçişinin iltihaplanması durumudur. Bu durumda, bir kişi göğüsten tekrarlayan nefes darlığı ve hırıltılı seslerle karşı karşıya kalır.
Ayurveda'ya göre astımla ilgili ana dozlar Vata ve Kapha'dır. Ağırlaştırılmış bir Kapha dosha, akciğerlerdeki Vata dosha'yı dengesizleştirir. Bu, hava geçişinde nefes almayı zorlaştıran bir tıkanıklık oluşturur ve bu durum Swas Roga (Astım) olarak bilinir. Kumaryasava, Vata ve Kapha dengeleyici özelliklerinden dolayı astım tedavisinde yardımcı olur. Detoksifikasyon özelliğinden dolayı hava geçişindeki tıkanıklığı gidermeye yardımcı olur. Bu, kolay nefes almaya yardımcı olur[3].
- Kumaryasava Şurubu - Günde iki kez 10-15 ml veya doktorun önerdiği şekilde
- 10-15 ml Kumaryasava alın -
Preparat ile eşit miktarda su karıştırın.
-Günde bir veya iki kez yemek yedikten sonra
içiniz -Karaciğer problemlerinde hızlı bir rahatlama sağlamak için
KAYNAK :
https://www.1mg.com/ayurveda/kumaryasava-259
Referanslar
Selvan PS, Priya ES. Ayurvedik
formülasyonlar kumaryasava ve mustakarista'daki etanol içeriğinin gaz
kromatografisi ile belirlenmesi.Indian J Pharm Sci.2015;77(1):120-125
Angadi R. Sandhan Kalpana. Bhaisajya Kalpana Vijanana. 2. baskı, Chaukhamba Surbharati Prakashan. 2016:321-323.
Shri Baidyanath.Asavarishta Prakarana.Ayurveda Sar Sangraha/Shri Baidyanath Ayurveda Bhawan Ltd. 2018:729-732.
Purnima R, Pradeep P, Balendra S, et al. Polikistik Over Sendromuna (PCOS) Ayurvedik Yaklaşımlar: Bir İnceleme. Int J Res Ayurveda Ecz. 2016;7(4):4-7.
Temel İlaç Listesi (EDL) Ayurveda. Ayush Dairesi (İlaç Kontrol Hücresi) Sağlık ve Aile Refahı Bakanlığı. Hindistan hükümeti. 2013.
Lal
PT, Lal SK ve Garg S. PRATHMIK KASTARTAVA WSR'NİN YÖNETİMİNDE
KUMARYASAVA VE RAJAHPRAVARTANI VATI'NİN ETKİNLİĞİNİN VE GÜVENLİĞİNİN
KLİNİK BİR KARŞILAŞTIRMALI DEĞERLENDİRİLMESİ (PRİMARY DYSMENORROEA): BİR
PROSPEKTİF DİMENOR ETİKETİ. Int J Ayur Ecz Arş. 2017. Cilt 5. (11)
Manmode
R, Manwar J, Vohra M, Padgilwar S ve Bhajipale N. Hazırlama Yönteminin
Ayurvedik Formülasyon Kumaryasava'nın Antioksidan Aktivitesi Üzerindeki
Etkisi. J Homeopati Ayur Med.
Khan
MA, Gupta A, Sastry JLN ve Ahmad S. kumaryasava'nın hepatoprotektif
potansiyeli ve Wistar sıçanlarında CCl4'ün neden olduğu hepatik
toksisiteye karşı konsantresi. J Pharm Bioallied Sci. 2015 Ekim-Aralık; 7(4): 297-299.
İçerik tamamen bilgilendirici ve eğitici niteliktedir ve tıbbi tavsiye olarak yorumlanmamalıdır. Lütfen içeriği yalnızca uygun bir sertifikalı tıbbi veya sağlık uzmanına danışarak kullanın.
Yorumlar
Yorum Gönder