Ana içeriğe atla

Öne Çıkan Yayınılar

Muharrem ayının 10. günü (Aşure Günü)

 **Ehl-i Beyt'in en acı günü olan Muharrem ayının 10. günü (Aşure Günü) için uygun dua ve zikirler şunlardır:**   Bu gün, Hz. Hüseyin'in (r.a.) Kerbelâ'da şehit edilişinin yıl dönümüdür. Bu mübarek günde okunması tavsiye edilen dua ve zikirler aşağıda belirtilmiştir. Kaynaklar genellikle Şia ve Sünni kaynaklı hadis ve âlimlerin tavsiyelerine dayanır. --- ### 1. **"Dua-i Aşura" (Aşure Günü Duası)**      - **Okunuşu:**        *"Bismillahirrahmanirrahim. Allahümme innî es'elüke bi-hakkı'l-yevmi'l-lezî fîhi necceyte Mûsâ ve kavmehu ve ğarrakte Fir'avne ve kavmehu... Es'elüke bi-ismike'l-lezî hafızte bihî Mûsâ ve men meahu en tüsalliyâ alâ Muhammedin ve âli Muhammedin ve en tec'alenî minel-mütevekkilîne aleyk, vel-müfevvızîne ileyk, ver-râzîne bi-kazâik..."*      - **Anlamı:**        *"Rahman ve Rahim Allah'ın adıyla. Allah'ım! Musa ve kavmini kurtardığın, Firavun ve kavmini boğduğun bugü...

Kumaryasava Şurub

 

Kumaryasava

 

 
Kumaryasava

 
 
 
Kumaryasava, Kumari Asava olarak da bilinen sıvı bir Ayurvedik preparattır. Bu müstahzarın ana maddesi Kumari'dir (Aloe vera). Karaciğer sorunları, astım, basur ve nörolojik hastalıkların tedavisinde faydalıdır. Menopozla ilişkili sindirim bozuklukları ve semptomlarının tedavisinde de yararlıdır.
Kumaryasava ayrıca sindirimle ilgili problemlerin yönetiminde de kullanılır. Ayurveda'ya göre Deepan (meze) ve Pachan (sindirim) özellikleri sayesinde sağlığın korunmasına yardımcı olur. Vata ve Kapha dengeleyici özelliklerinden dolayı dizüri ve astım gibi üriner ve solunum yolu hastalıklarında da faydalıdır [2].
Kumaryasava, kan şekeri seviyelerini etkileyebilecek bir bileşen olarak Gud (Jaggery) içerir. Bu nedenle, diyabetik ilaç kullanıyorsanız komplikasyonları önlemek için bir doktora danışmanız önerilir.
Kumaryasava, belirtilen doz ve sürede alındığında kullanım için güvenli kabul edilir. Bununla birlikte, herhangi bir kronik hastalığınız varsa, Kumaryasava'yı kullanmadan önce kendi kendine ilaç kullanmaktan kaçınmanız ve bir doktora danışmanız en iyisidir.

Kumaryasava neyden yapılmıştır?

Kumaryasava'nın eş anlamlısı ne?

Kumaryasava Şurubu

Kumaryasava'nın kaynağı nedir?

Bitki Bazlı
 
 
 
 

Kumaryasava'nın Faydaları

 
 
 
 
 
 

 1. Karaciğer sorunları

Karaciğer sorunları, genetik nedenlerden veya virüsler, aşırı alkol kullanımı ve obezite gibi karaciğere zarar veren çeşitli faktörlerin bir sonucu olabilir. Kumaryasava, sağlıklı karaciğer fonksiyonunu desteklemeye yardımcı olan iyi bilinen bir Ayurvedik sıvı klasik preparattır. Sarılık, karaciğer büyümesi ve diğer karaciğer rahatsızlıklarına karşı çok etkilidir. Bunun nedeni, karaciğeri enfeksiyondan koruması ve karaciğeri koruyucu özelliğinden dolayı düzgün işlevini sürdürmesine yardımcı olmasıdır. Ayrıca Deepan (meze) ve Ropan (şifa verici) özelliğinden dolayı sindirimi iyileştirir.

İpucu

- 10-15 ml Kumaryasava alın - Preparatla
eşit miktarda su karıştırın.
-Günde bir veya iki kez yemeklerden sonra içiniz.

2. Hazımsızlık

Hazımsızlık, üst karın bölgesinde ağrı veya rahatsızlık hissini ifade eder. Kişi ayrıca dolgunluk ve şişkinlik hissi de yaşayabilir. Ayurveda'ya göre hazımsızlık Agnimandya olarak adlandırılır. Bu, Pitta dosha dengesizliği nedeniyle oluşur. Mand Agni (düşük sindirim ateşi) nedeniyle tüketilen gıda sindirilmeden bırakıldığında, Ama (uygunsuz sindirim nedeniyle vücutta toksik kalıntılar) oluşumuna neden olur. Ama'nın vücuttaki bu birikimi hazımsızlığa neden olur. Basit bir ifadeyle hazımsızlık, alınan gıdaların sindirim sürecinin tamamlanmamış halidir diyebiliriz.
Kumaryasava hazımsızlık için yararlı bir çaredir. Deepan (meze) ve Pachan (sindirim) özellikleri nedeniyle Ama'yı azaltmaya ve hazımsızlık semptomlarını yönetmeye yardımcı olan Pachak Agni'yi (sindirim ateşi) iyileştirir[2].

3. Anoreksiya

Anoreksiya iştahsızlık olarak da adlandırılır. Bu durumda, insanlar kilo almaktan yoğun bir korku duyarlar ve tehlikeli derecede zayıflayabilirler. Ayurveda'ya göre anoreksi, Vata, Pitta ve Kapha doshalarının dengesizliği ile sonuçlanan bir durumdur. Düşük sindirim ateşi (Mand Agni) sindirim sürecini etkileyebilir ve yediğimiz yiyecekler düzgün sindirilmeyebilir, bu da Ama oluşumuna (yanlış sindirim nedeniyle vücutta toksik kalıntılar) neden olabilir. Bu, Ayurveda'da Aruchi olarak da bilinen anoreksiye yol açabilir. Yiyeceklerin tam olarak sindirilememesi, midede mide suyunun yetersiz salgılanmasına neden olarak iştah kaybına neden olan bazı psikolojik faktörler de vardır. Kumaryasava, Deepan (meze) ve Pachan (sindirim) özelliklerinden dolayı anoreksiyayı azaltmaya yardımcı olur.

4. Gaz

Gazı, mide veya bağırsaklarda rahatsızlığa neden olan ve gazların geçişine neden olan bir gaz birikimi durumudur. Vata ve Pitta dosha dengesizliğinden kaynaklanır. Düşük Pitta dosha ve ağırlaştırılmış Vata dosha, Mand Agni (düşük sindirim ateşi) ile sonuçlanır. Bu, zayıf sindirime ve nihayetinde gaz oluşumuna veya şişkinliğe yol açar. Kumaryasava, Vata dengeleyici özelliklerinden dolayı midedeki gazı serbest bırakarak şişkinliği yönetmeye yardımcı olabilir. Aynı zamanda Pachak Agni'yi (sindirim ateşi) iyileştirir ve Deepan (meze) ve Pachan (sindirim) özelliklerinden dolayı sağlıklı sindirimi destekler [2].

İpucu

- Günde iki kez 10-15 ml Kumaryasava alın.
-Müstahzar ile eşit miktarda su karıştırın.
-Günde bir veya iki kez yemek yedikten sonra içiniz.

5. Dismenore

Dismenore, adet dönemi sırasında veya hemen öncesinde ağrı veya rahatsızlık (kramplar) durumudur. Ağrı genellikle alt karın bölgesinde hissedilir. Ayurveda'ya göre bu durum Kasht-Aartava olarak bilinir. Aartava veya Menstruasyon Vata dosha tarafından kontrol edilir. Ağırlaştırılmış bir Vata dosha, dismenore semptomlarına bağlanabilir. Kumaryasava, Vata dengeleme özelliği nedeniyle dismenoreyi yönetmeye yardımcı olur. Ayrıca kasları gevşetmeye yardımcı olur ve krampları rahatlatır [3].

İpuçları

Günde iki kez 10-15 ml Kumaryasava alın.
Hazırlık ile eşit miktarda su karıştırın.
Yemeklerden sonra günde bir veya iki kez için.

6. Dizüri

Dizüri, idrara çıkma sırasında oluşan ağrı veya rahatsızlıktır. Ayurveda'ya göre Mutrakrichhra olarak bilinir. Yanlış beslenme alışkanlıkları, aşırı fiziksel egzersizler veya herhangi bir dış veya iç travma, idrar yollarında özellikle Vata dosha olmak üzere üç doshanın da dengesizliğine yol açar. Bu, idrar yolunda tahrişe yol açar ve dizüri olarak bilinen ağrılı ve eksik idrara çıkma ile sonuçlanır. Kumaryasava, Vata ve Kapha dengeleyici özelliklerinden dolayı eksik idrara çıkma semptomlarını azaltarak dizüri yönetiminde yardımcı olur [2].

7. Böbrek taşları

Böbrek taşları temel olarak böbreklerde oluşan ve geçtiğinde ağrılı olan küçük, sert birikintilerdir. Ayurveda'ya göre, bir böbrek taşı Mutrashmari olarak kabul edilir. Mutrashmari (böbrek taşı), üriner sistemde tıkanıklığa neden olan Vata ve Kapha dosha dengesizliğinin bir hastalığıdır. Bu bazen idrar yaparken anormal idrar akışına, ağrıya veya yanma hissine neden olabilir. Kumaryasava, Vata ve Kapha dengeleyici özelliği sayesinde böbrek taşlarının tedavisinde yardımcı olur. Detoksifikasyon özelliğinden dolayı böbrekteki taşların atılmasına yardımcı olur[2].

İpuçları

- Günde iki kez 10-15 ml Kumaryasava alın.
-Müstahzar ile eşit miktarda su karıştırın.
-Günde bir veya iki kez yemek yedikten sonra içiniz.

8. Astım

Astım, bir kişinin nefes almasını zorlaştıran akciğerlerdeki hava geçişinin iltihaplanması durumudur. Bu durumda, bir kişi göğüsten tekrarlayan nefes darlığı ve hırıltılı seslerle karşı karşıya kalır.
Ayurveda'ya göre astımla ilgili ana dozlar Vata ve Kapha'dır. Ağırlaştırılmış bir Kapha dosha, akciğerlerdeki Vata dosha'yı dengesizleştirir. Bu, hava geçişinde nefes almayı zorlaştıran bir tıkanıklık oluşturur ve bu durum Swas Roga (Astım) olarak bilinir. Kumaryasava, Vata ve Kapha dengeleyici özelliklerinden dolayı astım tedavisinde yardımcı olur. Detoksifikasyon özelliğinden dolayı hava geçişindeki tıkanıklığı gidermeye yardımcı olur. Bu, kolay nefes almaya yardımcı olur[3].
 
 
 
 

Kumaryasava kullanırken alınacak önlemler

Uzmanlardan Tavsiye

ayurvedik

Ayurveda Görünümü

Kumaryasava, bileşen olarak Gud (jaggery) içerdiğinden kan şekeri seviyelerini etkileyebilir. Bu nedenle diyabet hastaları komplikasyonları önlemek için doktorlarına danışmalıdır.
Emzirme
ilmi

Modern Bilim Görünümü

Emzirme döneminde kullanımını önermek için yeterli kanıt mevcut değildir. Lütfen kullanmadan önce doktorunuza danışınız.
Kalp hastalığı olan hastalar
ilmi

Modern Bilim Görünümü

Hipertansiyon için ilaç kullanan hastalar Kumaryasava kullanmadan önce doktorlarına danışmalıdır.
Gebelik
ilmi

Modern Bilim Görünümü

Hamilelik durumunda kullanımını önermek için yeterli kanıt mevcut değildir. Lütfen kullanmadan önce doktorunuza danışınız.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Önerilen Kumaryasava Dozu

  • Kumaryasava Şurubu - Günde iki kez 10-15 ml veya doktorun önerdiği şekilde
 
 

Kumaryasava nasıl kullanılır

- 10-15 ml Kumaryasava alın -
Preparat ile eşit miktarda su karıştırın.
-Günde bir veya iki kez yemek yedikten sonra
içiniz -Karaciğer problemlerinde hızlı bir rahatlama sağlamak için
 
 
 
 

 KAYNAK :  

 https://www.1mg.com/ayurveda/kumaryasava-259
 

Referanslar

  1. Selvan PS, Priya ES. Ayurvedik formülasyonlar kumaryasava ve mustakarista'daki etanol içeriğinin gaz kromatografisi ile belirlenmesi.Indian J Pharm Sci.2015;77(1):120-125
  2. Angadi R. Sandhan Kalpana. Bhaisajya Kalpana Vijanana. 2. baskı, Chaukhamba Surbharati Prakashan. 2016:321-323.
  3. Shri Baidyanath.Asavarishta Prakarana.Ayurveda Sar Sangraha/Shri Baidyanath Ayurveda Bhawan Ltd. 2018:729-732.
  4. Purnima R, Pradeep P, Balendra S, et al. Polikistik Over Sendromuna (PCOS) Ayurvedik Yaklaşımlar: Bir İnceleme. Int J Res Ayurveda Ecz. 2016;7(4):4-7.
  5. Temel İlaç Listesi (EDL) Ayurveda. Ayush Dairesi (İlaç Kontrol Hücresi) Sağlık ve Aile Refahı Bakanlığı. Hindistan hükümeti. 2013.
  6. Lal PT, Lal SK ve Garg S. PRATHMIK KASTARTAVA WSR'NİN YÖNETİMİNDE KUMARYASAVA VE RAJAHPRAVARTANI VATI'NİN ETKİNLİĞİNİN VE GÜVENLİĞİNİN KLİNİK BİR KARŞILAŞTIRMALI DEĞERLENDİRİLMESİ (PRİMARY DYSMENORROEA): BİR PROSPEKTİF DİMENOR ETİKETİ. Int J Ayur Ecz Arş. 2017. Cilt 5. (11)Harici Bağlantı
  7. Manmode R, Manwar J, Vohra M, Padgilwar S ve Bhajipale N. Hazırlama Yönteminin Ayurvedik Formülasyon Kumaryasava'nın Antioksidan Aktivitesi Üzerindeki Etkisi. J Homeopati Ayur Med.Harici Bağlantı
  8. Khan MA, Gupta A, Sastry JLN ve Ahmad S. kumaryasava'nın hepatoprotektif potansiyeli ve Wistar sıçanlarında CCl4'ün neden olduğu hepatik toksisiteye karşı konsantresi. J Pharm Bioallied Sci. 2015 Ekim-Aralık; 7(4): 297-299.
sorumluluk reddi
İçerik tamamen bilgilendirici ve eğitici niteliktedir ve tıbbi tavsiye olarak yorumlanmamalıdır. Lütfen içeriği yalnızca uygun bir sertifikalı tıbbi veya sağlık uzmanına danışarak kullanın.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Yorumlar

Popiler yayınlar